4000 elbilladere bidrar til sikrere strømnett

Smart styring av 4000 elbilladere bidrar til at strømnettet på Agder ikke blir overbelastet.

Mange bekker små gjør en stor Å. Hver for seg gir elbilladerne lite utslag om de koples ut i korte perioder. Men når de blir til mange tusen, gjør de en viktig jobb for strømnettet.

 

Bak pilotprosjektet NorFlex står Å Energi og flere samarbeidspartnere som jobber for å jevne ut forbrukstoppene i strømnettet. Foruten elbilladere, er en rekke bedrifter koplet til forsøksprosjektet. Når behovet oppstår, flyttes deltakernes strømbruk automatisk til et tidspunkt der belastningen i nettet er mindre. Resultatet er at man reduserer behovet for kostbare utbygginger av strømnettet, som ellers ville medført høyere nettleie.

 

De 4000 elbilladerne alene har bidratt til å flytte på 300mWh. strøm siden oktober. Det tilsvarer energien som kreves for å lade en Teslarundt 3500 ganger. Med anslagsvis 23 000 monterte elbilladere på Agder, er potensialet for å bruke smart elbillading til å balansere strømnettet stort, ifølge Rune Hogga, leder for NorFlex-prosjektet i Å Energi.

 

-  Skal vi lykkes med å elektrifisere samfunnet, blir vi nødt til å utnytte strømnettet vårt smartere i årene som kommer. Elbilladere viser seg å være en viktig ressurs for å få dette til, sier Hogga.

Publisert:
01
January
,
2023