Rune Hogga i Å Energi Fleksibilitet og Hege Dyngvold, prosjektleder i Norflex i aksjon på Arendalsuka.

Stor interesse for fleksibilitet på Arendalsuka

Mange møtte fram for å høre resultatene av pilotprosjektet Norflex under Arendalsuka

Temaet for arrangementet var «Derfor er fleksibilitet avgjørende for et fornybart kraftsystem».  

- Vi har demonstrert at handelsplattformen for forbrukerfleksibilitet fungerer i praksis. Nå må alle nettselskaper kjenne sin besøkelsestid og teste ut dette i egne nett, sa Rune Hogga, daglig leder i Å Energi Fleksibilitet, til forsamlingen.

De fikk med seg at over 31 000 handler er blitt gjennomført i prosjektperioden. Samlet volum er 1395 megawatt. Rundt 4700 målepunkter hos strømkunder har vært tilkoplet, de fleste lokalisert i byer langs kysten.  Alt fra elbilladere og panelovner til varmtvannsberedere og ventilasjonsanlegg har vært koplet ut i perioder der nettselskapet har hatt behov for å frigjøre kapasitet i nettet.

Viktig med reserver

Johannes Fagermyr, systemoperatør i Glitre Nett, opplyste at de i prosjektperioden aktiverte rundt 20 prosent av den fleksibiliteten som ble tilbudt av strømkundene.

– For nettselskapene er det viktig å ha tilgjengelig fleksibilitet der hvor vi trenger den når behovet oppstår, sa Fagermyr.

Det er utbetalt rundt 12 millioner kroner i kompensasjon til strømkunder som har deltatt.

Hallstein Hagen i NODES sier det er avgjørende at strømkundene får godt betalt for å bli koplet ut.

- Det finnes mye tilgjengelig fleksibilitet der ute, men den må lokkes fram. Kundene må opplevde at de får noe igjen, sa Hagen. NODES har utviklet og driver plattformen for fleksibilitetshandlene.

Hege Dyngvold, prosjektleder for Norflex, fortalte atprosjektet nå går inn i en ny og oppskalert fase under navnet Euroflex. Allenettselskaper er invitert til å delta.

Økt fokus

Forbrukerfleksibilitet i strømmarkedet stod på manges agenda under Arendalsuka. Rune Hogga sier at temaet dukket opp på mange energirelaterte arrangementer.

- Det er betryggende å se at alvoret begynner å sige inn. Strømnettet vårt er ikke dimensjonert for å håndtere den dramatiske økningen i strømforbruker som kommer i kjølvannet av elektrifiseringen. Handel med fleksibilitet vil tvinge seg fram, og det er viktig at nettselskaper forbereder seg på denne virkeligheten, sier Hogga.

Publisert:
08
August
,
2023